Racons per descobrir tot marxant 4. Coma de Vaca

Coma de Vaca

Coma de Vaca ha estat des de temps immemorials lloc de pastura privilegiat per als ramaders de Queralbs i entorns, fet que ha comportat diverses situacions de conflicte al llarg de la història. El Monestir de Sant Joan de les Abadesses el va adquirir per donació comtal al segle X i, des de llavors, els drets de pastura dels veïns han estat una lluita constant. A finals del XIX va passar a mans de l’Estat en el procés de desamortitzacions i després va ser subhastat, per la qual cosa ara està en mans privades.

VAQUES COMA VACACada estiu, pels volts de Sant Pere, a finals de juny, el bestiar puja a muntanya per aprofitar les fresques i nutritives pastures d’alçada i permetre el dall de l’herba i les feines de cara a l’hivern a les explotacions. Els ramaders pugen a veure si tot marxa bé gairebé cada dia, per torns. Vigilen que no hi hagi accidents, infeccions i també a donar sal (vegeu el video d’en Xavi). Les vaques i eugues s’hi estan fins Sant Miquel de setembre o primers d’octubre, quan baixen cap a casa en el trànsit cap a les càlides pastures d’hivern, més a llevant, a prop del mar.

 

Àngel Guimerà es va inspirar en els paratges de Coma de Vaca per escriure la seva coneguda obra Terra Baixa, on apareix un pastor anomenat Manelic. Per això el refugi de Coma de Vaca també és conegut com el Manelic.
refugi_comadevacaEl primer refugi va ser inaugurat el 20 de setembre de 1959. Era una petita cabana dels anys 50 construïda en el pla de les Eugues per a l’estudi d’un projecte d’embassament que posteriorment va ser cedida a la FEEC. L’any 1998, la federació va decidir enderrocar l’antic refugi lliure i construir un nou refugi guardat. El procés va ser duríssim, però el 1999 en Xavi i la Yolanda el van veure acabat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.